Page 11 - Gazeta AFP
P. 11

E martë, 13 mars 2018                                                                                                                        7 7 11
                                                                             POLITIKË
                                                                            SHËNDETI
                  www.albanianfreepress.al

         Gazrat në traktin







              tretës, si mund






                t'i eliminojmë







       Gëlltitja e ajrit (aerofagjia), është një shkak i shpeshtë i gazrave në
      stomak. Çdo njeri gëlltit një sasi ajri gjatë konsumimit të ushqimeve
             dhe ujit. Mjeku Altin Cekodhima tregon se kur duhet  të
           shqetësohemi dhe këshillat që duhen ndjekur me ushqimet


                   Sonila Isaku               Brukseli, brokoli, asparagu, perimet dhe te të  Fibrat                           përpara se ai të hyjë në stomak.
                                              gjitha drithërat.                          Disa ushqime përmbajnë fibra të tretshme/  Ndonjëherë një person me gromësira të
                                                 Laktoza e cila është sheqeri normal i qu-  të patretshme. Fibrat e tretshme shpërbëhen  shumta mund të ketë çrregullime të traktit të
               do njeri ka gazra dhe i eliminon du-  mështit, gjendet te produktet e tij që janë, gji-  lehtësisht në ujë, duke u kthyer në masë të  sipërm tretës (stomakut), si janë sëmundja e
               ke gromësirë ose përmes rektu-  thë llojet e djathërave, akulloret, ushqimet e  rrëshqitshme si xhel në zorrë. Gjenden në krun-  ulçerave peptike, urthi (refluks gastroezof-
               mit. Mirëpo, disa njerëz mendojnë  përpunuara, si buka, cerealet dhe salcat për  det e tërshërës, fasulet, bizelet e në shumicën  ageal) dhe gastroparezë (dobësim i muskujve
      Çse kanë shumë gazra, kur realisht      sallatë. Disa njerëz, p.sh., afrikanët, amerika-  e frutave. Këto fibra nuk shpërbëhen pa arritur  të stomakut si rezultat i uljes së peristaltikës
      kanë sasi normale të tyre. Gazi në traktin  nët dhe aziatikët kanë vlera më të ulëta se no-  në zorrën e trashë, ndaj prodhojnë gazra. Fibrat  së stomakut). Ka raste kur njerëzit mendojnë
      tretës (ezofag, stomak, zorrë të holla dhe zorrë  rmalja të enzimës që tret laktozin në fëmijëri,  e patretshme kalojnë të pandryshuara në zorrë  se duke çliruar gazin e gëlltitur mund të
      të trashë), vjen nga gëlltitja e ajrit dhe shpërbë-  e cila rritet më vonë për t’u ulur përsëri në  dhe prodhojnë sasi të vogla gazi. Krundet e  qetësohen nga këto çrregullime dhe ky per-
      rja normale e disa ushqimeve të patretura prej  pleqëri. Ndaj, ata kanë sasi të shtuar gazrash,  grurit e disa perime përmbajnë këto lloje fibrash.  son me qëllim apo pa qëllim mund të krijojë
      florës bakteriale normale në zorrën e trashë.  pasi kanë konsumuar ushqime me laktozë.  Shenjat                          zakonin e gromësirës për tu lehtësuar.
         Gëlltitja e ajrit (aerofagjia), është shkak i  Fruktoza, e cila gjendet te qepët, dardha  Shenjat më të shpeshta të gazrave janë  Sindromi i fryrjes nga gazrat mund të
      shpeshtë i gazrave. Çdo njeri gëlltit një sasi  dhe gruri. Ajo përdoret si ëmbëlsues tek aper-  çlirimi i gazrave prej rektumit, dhimbje barku,  ndodhë pas kirurgjisë për të korrigjuar
      ajri gjatë ushqimit dhe kur pi ujë. Ngrënia e  itivët dhe lëngjet e frutave.    fryrje dhe gromësira. Faktorët përcaktues  problemet prej refluksit gastro-esofageal
      ushqimeve dhe pirja e ujit shpejt, përtypja e  Sorbitoli i cili gjendet te frutat, si mollët,  mund të jenë sasia e gazrave që trupi prodhon,  (fundoplication). Gjatë këtij operacioni krijohet
      çamçakëzëve, pirja e duhanit apo proteza  dardhat, pjeshkat dhe kumbullat e freskëta/  sasia e acideve yndyrore që trupi përthith dhe  një valvul njëkalimëshe e cila lejon ushqimet
      dhëmbësh të lirshme mund të shkaktojnë gëllt-  thata. Është ëmbëlsues artificial në ushqimet  ndjeshmëria e personit ndaj gazrave në zorrën  dhe gazrat të kalojnë në stomak ndonëse
      itje ajri. Gromësira është mënyra më shpeshtë  dietike, si ëmbëlsira pa sheqer dhe  çamçakëz.  e trashë. Gromësira e rastit gjatë ose pas një  shpesh ndalon gromësirat normale dhe
      kur ajri i gëlltitur, i cili përmban azot, oksigjen  Niseshteja e cila gjendet te patatet, misri,  vakti është normale dhe çlirohet gaz kur  aftësinë për të vjellë. Kjo ndodh në 10% të
      dhe dioksid karboni, çlirohet nga stomaku.  gruri dhe makaronat, prodhojnë gazra pasi  stomaku është plot me ushqim. Megjithatë,  njerëzve që i nënshtrohen këtij operacioni.
      Gazi i mbetur lëviz drejt zorrës së trashë, ku  shpërbëhen nga flora bakteriale normale e  njerëzit që gromësijnë vazhdimisht, mund të  Megjithatë kjo gjendje mund të përmirësohet
      absorbohet (përthithet) pjesërisht, ndërsa pjesa  zorrës së trashë.             kenë gëlltitur shumë ajër dhe e çlirojnë atë,  me kalimin e kohës.
      tjetër çlirohet nëpërmjet rektumit. Stomaku,
      acide të stomakut bashkohen me bicarbon- Çlirimi i gazrave prej rektumit (zorrës së trashë)
      gjithashtu çliron dioksid karboni, kur lëngjet
      ate (që janë baza), ndërsa një pjesë e madhe
      e dioksidit të karbonit përthithet në qarkullimin  jë tjetër ankesë e zakonshme është kalimi i sasisë së tepruar  bje kur gazi është prezent në zorrë. Kur dhimbja është në anën e
      e gjakut dhe nuk kalon në zorrën e trashë.     të gazrave prej rektumit. Njerëzit nuk e kuptojnë se çlirimi  majte të zorrës së trashë mund të ngatërrohet me sëmundje të zemrës.
         Shpërbërja e ushqimeve               Nnormal i gazrave prej rektumit është 14-23 herë. Gazra të   Kur dhimbja është në anën e djathtë të zorrës së trashë mund të
         Trupi ynë s’i tret, por i përthith disa karbohi-  tepërt mund të vijnë edhe prej keqpërthithjes së karbohidrateve.  imitojë dhimbjet nga gurët në fshikëzën e tëmthit, apo të apendicitit.
      drate, si (sheqerin, niseshtenë dhe fibrat që  Fryrje barku. Shumë njerëz mendojnë se të pasurit shumë gazra  TRAJTIMI
      gjenden në disa ushqime) në zorrët e holla  shkakton fryrje barku. Megjithatë, njerëzit që ankohen për fryrje prej  Përvoja ka treguar se, mënyrat për të pakësuar shqetësimet e
      për shkak të pamjaftueshmërisë apo munge-  gazrave shpesh kanë sasi dhe shpërndarje normale të gazit. Zakonisht  gazrat janë ndryshimet në dietë, marrja e disa ilaçeve dhe pakësimi
      sës së disa enzimave. Këto ushqime të patre-  ata mund të bëhen të vetëdijshëm për sasinë e gazit në traktin tretës.  i sasisë së ajrit të gëlltitur.
      tshme kalojnë nga zorrët e holla në zorrën e  Doktorët mendojnë që fryrja zakonisht vjen si rezultat i ndonjë  DIETA. Doktori mund t'u këshillojë të konsumoni sa më pak
      trashë, ku flora bakteriale normale i shpërbën  çrregullimi siç është sindromi i zorrës së irrituar. Shkaku i sindromit  ushqime që prodhojnë gazra. Kjo do të thotë të shmangin nga dieta
      ato duke prodhuar hidrogjen, dioksid karboni  të zorrës së irrituar është i panjohur, por mund të ndodhin lëvizje dhe  ushqime të shëndetshme, si janë: frutat, perimet, gjithë drithërat,
      dhe në 1/3 e personave metan.  Përfundimisht,  kontraktime jonormale të muskujve të zorrës, duke rritur ndjeshmërinë  qumështin e nënproduktet e tij. Doktori mund të sugjerojë kufizimin
      gazrat e prodhuara çlirohen nga rektumi.  ndaj dhimbjeve në zorrë. Ky çrregullim mund të japë ndjesinë e fryrjes  e ushqimeve me yndyra të larta për të pakësuar shqetësimet e barkut.
      Njerëzit që prodhojnë metan s’është e thënë  për shkak të rritjes së ndjeshmërisë ndaj gazrave. Një sëmundje  Kjo ndihmon stomakun të zbrazet lehtë, duke lejuar gazrat të lëvizin
      të kenë shumë gazra apo shenja të veçanta.  tjetër e cila mund të japë fryrje barku është sëmundja inflamatore e  drejt zorrëve të holla. Sasia e gazrave prodhuar prej disa ushqimeve
      Ata mund të kenë feçe, të cilat notojnë në ujë.  zorrës dhe obstruksionet                                                           varion nga njëri tek tjetri.
      Kërkimet nuk kanë treguar pse disa njerëz  (bllokimet), siç janë sëmu-                                                                 Pakësimi i gëlltitjes së ajrit
      prodhojnë metan dhe disa jo.            ndja Crohn, kanceri i zorrës                                                                   Për ata që kanë gromësira
         Ushqimet që prodhojnë gazra te një per-  së trashë. Për më tepër,                                                                të shpeshta, doktori mund të su-
      son mund të mos prodhojnë te një tjetër. Disa  personat që i janë nënshtruar                                                        gjerojë pakësimin e sasisë së
      bakterie normale të zorrës së trashë mund të  disa operacioneve si aderen-                                                          ajrit që gëlltisin. Rekomandimet
      shkatërrojnë hidrogjenin, që disa baktere të  cat (ngjitja e indeve) ose her-                                                       janë: shmangia e çamçakëzëve
      tjera e prodhojnë. Balancimi i dy llojeve të  nia e brendshme, mund të                                                              dhe e të ngrënit shpejt, shman-
      baktereve mund të shpjegojë pse disa njerëz  kenë si rezultat dhimbje dhe                                                           gia e ngrënies së ëmbëlsirave
      kanë më shumë gazra se të tjerët.       fryrje barku. Përfundimisht,                                                                të rënda dhe e të pirit ujë me
         Ushqimet që shkaktojnë gazra         konsumimi ushqimeve me                                                                      shishe. Gjithashtu, duhet të bëh-
         Shumica e ushqimeve që përmbajnë karb-  shumë yndyra mund të vo-                                                                 et ngrënia e copave të vogla dhe
      ohidrate mund të shkaktojnë gazra. Në kont-  nojë tretjen në stomak duke                                                            përtypja e ngadaltë e ushqimeve
      rast, yndyrat dhe proteinat shkaktojnë më pak  shkaktuar fryrje dhe ndjenjë                                                         te ata që kanë proteza dentare
      gazra. Sheqernat që shkaktojnë gazra janë:  parehatie, por jo domosdo-                                                              të lirshme. Rekomandohet që
         Trisaharidet që janë kompleks sheqernash  shmërish shumë gazra.                                                                  këta persona të konsultohen me
      dhe gjenden te fasulet në sasi të madhe. Në  Dhimbje barku dhe pare-                                                                dentistin për vendosjen e prote-
      sasi më të vogla gjendet te lakrat, lakëra e  hati. Disa njerëz kanë dhim-                                                          zave fikse të palëvizshme.

                                                                                         CYAN     MAGENTA     YELLOW    BLACK
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16