Page 10 - Gazeta AFP
P. 10

E premte, 12 janar 2018
         E premte, 12 janar 2018                                                           10
                                     INTERVISTË


                       LEONARD BULKU:


                       Artisti nuk pranon regjime, as

                       demokraci me nuanca diktature

                        ish-drejtoreshë që kam pasur, të    Juela. Ndonjëherë, atë që s'ta bën   i ati ishte në burg për politikë. Këngën
                        paharruarën e të mirën, Evanthi Ciko,  familja, ta jep shoqëria, veçanërisht kur time të parë "Varri i së dashurës", kam
                        nënën e mjeshtrit Zhani Ciko, që    je bashkëvuajtës. Ne na qethin tullë, na detyrim ta rikëndoj, sepse në ato kohë,
                        çuditërisht nuk ishte komuniste, por kishte rrihnin. Kur Evanthi Ciko erdhi në bëra një kompromis dhe asgjë, as nga
                        një edukim dhe dashuri për fëmijët, sepse Shtëpinë e Fëmijës, hoqi qethjen, hoqi zëri e as nga motivi, nuk doli siç duhet.
                        ishte edukuar në perëndim. Këtu kanë  dhunën, hoqi uniformat. Ajo grua ka    Në rininë time të vuajtur, sepse isha pa
         isha humbur kontaktet me    qenë fillimet e mia me këngën, me    bërë një revolucion të padukshëm!    shtëpi pas mbarimit të ushtrisë, aty filluan
         Leonard Bulkun, këngëtarin   imitacione. Me ikjen e kësaj gruaje të   Ish-drejtori i keq që përmenda, nuk vuajtjet e vërteta. Në atë sistem, fjalët ishin
         me zërin e çjerrë e të fuqishëm, mrekullueshme, na sollën në drejtim të donte që unë të vazhdoja me pasionin të bukura, por vepra nuk kishte. Ta them me
    Kme të cilin kisha pasur një nga    institucionit një njeri të keq, të cilit nuk dua për këngën, por në saj të talentit tim, sinqeritet, e kam kaluar atë periudhë vetëm
    përvojat e rralla në jetë, të këndoja në t'i përmend emrin. Nga drejtor të shkollës fitova konkursin për të shkuar në fillim falë miqve që më donin mua, por edhe zërin
    festival. Kënga "Iku me ëndrrën,    së vagabondëve, na e sollën të na    tek shkolla e kulturës, ku sot është një tim. Prandaj në rini, kënga për mua ishte
    perëndoi!" i dedikohej jetës së tij, si fëmijë edukonte ne, bijtë e partisë, siç na quanin kolegj turk, e më pas në Liceun Artistik, revolta ime, shfryrjen ndaj
    i braktisur në Shtëpinë e Fëmijës dhe, në atë kohë. Unë dëgjoja këngë italiane për trombon e jo për kanto. Aty
    sot e kësaj dite, kur e dëgjoj, më ngjall në atë kohë, dhe filluan edhe krijimet e filluan ato bulëzat e para, të
    emocione. Kujtoj pasionin e Nardit, teksa mia të para poetike. "Rrihemi ne në krijimtarisë muzikore. Kishte
    regjistronim në studion e të ndjerit Selim konvikt/ ditë për ditë e natë për natë/ shumë nxënës që mbaronin
    Ishmaku, sepse kënga ishte auto-    dëgjohen ulërimat, o kat më kat/ kërcet për kanto, por nuk kishin zë të
    biografike. Të rrepta këngët e Leonard trari o, dhe litari/ po vjen të na rrahë ... fuqishëm. Më pas, në mënyrë
    Bulkut, fataliste, shpesh të kobshme, por gomari! ishin këto disa vargje të mia të të papërgjegjshme, më
    edhe të ëmbla dhe me pasion. Sepse e  para. Imagjinoni që këtu kanë filluar  ndërprenë shkollën e më
    tillë është jeta e të parëve këngëtarë që, revoltat e mia karshi dhunës, me vargje dërguan ushtar. Këtu filloi një
    përmes rrokut, shprehën revoltën e tyre. të thjeshta, që shoqëroheshin në kor, periudhë pesimizmi, por nuk i
    Sot, ai jeton në Itali me familjen, por sërish nga djemtë dhe vajzat. Atë njeri të keq, humba shpresat. U takova me
    nuk e ka larguar aspak shpirtin dhe   më pas, e hoqën nga detyra, për hir të një ushtar, Saimir Vejsiu, biri i një
    ëndrrat nga kënga. Do të rikthehet vallë? opinionit. Pra, dashurinë time për  oficeri nga Dibra, por familje
    Le ta zbulojmë në këtë rrëfim të gjerë, të muzikën, artin, librat, unë ia     reaksionare. Habitesha në
    këngëtarit me zë të fuqishëm që ende ka dedikoj Evanthi Cikos,            fillim, se si fliste kundër
    për të thënë më shumë.         që sot nuk jeton më.              diktaturës. Por kisha një
                                                natyrë që nuk isha spiun
     Intervistoi për Albanian Free Press,   Si është histo-               dhe respektoja shokun.            mosrealizimit të ëndrrave që
          Juela Meçani        ria e fëmijërisë                Në transferimin tim në Rrëshen, kisha me aq dashuri, mosrealizimin e
                        tënde? Sa gju-                 kam bërë dhe këngën e parë,   dashurive të pastra e të lira, shfryrjen kundër
     E kujton kur ke kënduar për herë   rmë të ka lënë                 "Varri i së dashurës". Të vetmin një pune me dhunë. Kënga për mua, ishte
    të parë? Na rrëfe më gjatë, fillimet e ajo? Po në rini,                spektator, komision, juri, vlerë- revolta ime!
    tua si artist.             çfarë ka përfa-                 sues, kisha Saimirin. Me humor
     Që në fillimet e mia, kujtoj se kam qenë qësuar kënga                e quaja "xhuxh dekadent" dhe i   Çfarë kujton nga kohët para dhe
    një artist i lindur, nga barku i një nëne që për ty?                 thosha se nga ai isha bërë armik pas demokracisë?
    kishte një zë të bukur. Por fatkeqësia më Merrja forcë                i pushtetit popullor. Sepse aty   Përpara demokracisë, unë mund të
    e madhe ishte kur unë u ndava nga nëna nga shoqëria,                 fillova të persekutohesha keq,  quhem edhe "këngëtar deti" e jo vetëm
    ime, sepse ajo u martua dhe unë vajta                        ndërkohë që unë doja të      "këngëtar liqeni", siç na quajtën më pas,
    në Shtëpinë e Fëmijës, në moshë të                          shpërtheja. Aty erdhën kontaktet e sepse këndoja në kampet e rinisë ku më
    vogël. Im atë u nda nga jeta shumë i ri                         para me Dorian Ninin. Kënga  lejonin të këndoja e të shprehja pasionin
    dhe nëna ime, vetëm 18 vjeçare, u                              ishte për parinë, por zëri tim. Dua të kujtoj këtu dy drejtorë të
    detyrua, sipas zakoneve të kohës, të                               im i ngjirur e i fortë, u kampeve të rinisë të atyre viteve, Vangjel
    rimartohej, me kushtin që fëmijën,                                 quajt shfaqje e   Shundi e Petrit Qylafku, të cilët më kanë
    pra mua, të më dërgonte në                                      huaj.   Pati  përkrahur shumë. Ajo që është më e
    Shtëpinë e fëmijës. Pra fatin tim e                                   probleme    çuditshmja është se, pas demokracisë, nuk
    vendosën zakonet absurde të                                       Doriani, por  dilnin më këngëtarët të këndonin tek Liqeni,
    kohës. Por ajo më kishte lënë një                                     shyqyr    ai e kishte mbaruar misionin e vet. Nuk do
    trashëgimi të madhe dhe e kam                                        shpëtoi. Ai të harroja, nga koha kur këndonim tek
    dhuratë nga Zoti, një zë të                                         ishte në  Liqeni, një poemë që këndoja. Isha një djalë
    bukur! Këndoja bukur, që i                                          Rrëshen, i veshur keq, i pirë, shumë i trishtuar, i
    vogël dhe më kujtohet që                                           sepse   revoltuar. Kjo poemë shoqërohej me
    fëmijë këndoja një këngë                                                muzikën e famshme të grupit "Animals" dhe
    tepër të vjetër shqiptare, "Për                                             quhej "Fatalitet". Ishim një grup i madh
    kukullën, du me knue".                                                 këngëtarësh, Sandër Gjoka, Tos Vogli, Ilir
    Sigurisht që, fëmijëria ime ka                                             Ibrahimi, Fani, Tit Mema, Dashnor Diko,
    qenë e vështirë, por edhe e                                               Abaz Zusi, Adhurim Demiraj, me kitarën e
    lumtur. Duke mos pasur pranë                                              Çim Cicollarit etj., etj.
    nënën, kisha bashkëvuajtës të                                               "Tabutin s'e dua të kuq, por të zi/kur të
    mi që rriteshin bashkë me mua,                                             më shohin njerëzit, të thonë vdiq në pleqëri/
    këndonin me mua, kërkonin                                                se pleqëri m'u bë mua kjo rini/ku s'pata
    nënat e tyre bashkë me mua. Por                                             fat, as në jetë e as në dashuri/le të kallet
    ky ishte fati ynë! Kjo nuk do të                                            trupi im në varrin e zi/le të prehen eshtrat
    thotë se nuk pati edhe ndikime                                             e mia, në të kobshmen qetësi/le të zhduket
    edhe nga mjedisi i jashtëm. Do                                             nga kjo kokë çdo ëndërrim/le të shuhet çdo
    të kujtoj me shumë respekt, një                                             inicial i emrit tim/askush mos e pastë këtë
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15